iPad Pro ve Apple Pencil İncelemesi

iPad-Pro_iPNKarşınızda iPad Pro ve bulunmaz hint kumaşı Apple Pencil’in kutu açılışı, karşılaştırmaları ve incelemesi:


Türkçe incelemesi:


‘2007’de Steve Jobs stylus ile dalga geçti, şimdi Apple Pencil çıktı çok gülüyorum.’ diye düşünüyorsanız, insanların karşısına çıkıp bu beyanat ile gülünç duruma düşmeden önce sizi hemen uyarmalıyım. 2007’de iPhone tanıtımında bahsedilen stylus, hiç bir özelliği olmayan, plastik bir kürdandır. Bu plastik kürdanın olayı ‘resistive touch’ teknolojisi ile çalışan ve basınç ile komut alan ekranların kumanda etmesidir. 2007’deki tanıtımda capacitive touch ekran insanlara tanıtılmıştır. Capacitive ekranın stylus’a ihtiyacı yoktur. Haliyle orada bahsedilen pazarlama oyunu, o günlerde piyasada olan stylus ile kullanılan telefonlara göndermedir. 

Apple Pencil, sınıf olarak ‘stylus’ diye adlandırılsa da orada bahsedilen plastik kürdanla aynı kefeye konulamaz. Pencil tasarımcılar için hazırlanmış, açıyı, baskıyı hesaplayan bir çizim aracıdır. Sadece iPad Pro ile çalışmaktadır.

Şimdi iPad Pro’ya gelecek olursak, eğer çizimle, tasarımla, photoshop ile ilginiz yoksa pek işinize yarayacağını sanmıyorum. Hantal ve büyük olmasının yanısıra, hızlı olması çok işinize yaramayabilir keza gündelik hayatta sıklıkla iPad 3’ümü kullanıyorum, hiç yavaşlığından şikayet etmedim. Tabii ne yaptığınıza da bağlı ama normal facebüke gircim, instagramda kızlara bakçim diyorsanız iPad, iPhone gibi eskiyen bir cihaz değil. iPad Air 2 ya da mini 4 alıp hayatınıza devam edebilirsiniz.

Şu anda iPad Pro’nun sorunı aynı iPhone 6 Plus çıktığı zamanki gibi. Uygulamalar iPad Pro’nun ekran çözünürlüğüne adapte edilmemiş vaziyette. Etrafı bomboş bir twitter uygulaması var. Bunlar zamanla düzelecek şeyler.

Şunu unutmamak lazım, neticede bu bir bilgisayar değil ve bilgisayarın rahatlığını sunabilecek bir kapasitede değil. Dev ekranlı bir iOS cihaz. iPhone’da rahat rahat gezemediğiniz sayfayı, iPad Pro’da da gezemiyorsunuz. (Örneğin YouTube’un masaüstü sürümü)

Ama bir tasarımcıysanız, Wacom Cintiq gibi binlerce dolar verip üzerine de bilgisaya bağlanması gereken bir çizim tabletine iyi bir alternatif arıyorsanız iPad Pro tam size göre olabilir. Kalemi ve çizim rahatlığını çok beğendim.

Gerçi kalemin tutulduğu yere elastik tükenmez kalemlerdeki gibi bir aksesuar eklense (kesin yakında çıkar) kalem çok daha rahat bir hale gelebilir.

Elinde ealem çeviren biriyseniz, kalemin dengesi tabii ki içindeki elektronikten dolayı abuk subuk.

iPad Pro’yu kurcaladıkça daha çok seviyorum ama hala daha Air 2’e ya da bilgisayarıma geçtiğimde oh be dünya varmış diyorum. Diğer yandan çizim olayı gerçekten bağımlılık yapıyor. Üniversite günlerime geri dönmeme yol açıyor.

İleride kalemi hakkı ile destekleyecek doğru dürüst uygulamalar çıkarsa iPad Pro’nun önünde kimse duramaz. Ama uyuz Apple bir sonraki iPad Air’e kalem desteği getirirse Pro’nun yüzüne bakmam diye düşünüyorum.

iPad Pro’nun pil ömrü diğer iPad’lerden oldukça iyi, 4 hoparlör çok güzel olmuş cihazı tuttuğunuz yöne göre stereo dağılımı değişiyor, cihaz neredeyse hiç ısınmıyor ama ne yeni Touch ID koymuşlar, ne yeni kamera. Video çekimi bile 1080 30FPS… Biraz ayıp olmuş A9X işlemci ve 4GB RAM’e. Ağır olması çok problem değil, kafam kadar cihazdan bekenecek ağırlıkta.

Bir sonraki iPad Pro için eklenebilecek özellik kalsın diye böyle bir şey yaptıklarını düşünüyorum. Klasik Apple taktiği.

Konu ile alakalı bir kaç tivit.