Müzik Kayıtları

MuzikKayitlari

Son Güncelleme: 26 Şubat 2015


LogicProX
Yazılım: Logic Pro X.

Logic Pro X’e En Sevdiğim Do albümünden sonra geçtim, En Sevdiğim Do baştan sona GarageBand ile hazırlanmıştı. İş bu yazılımın oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Özellikle alıştıkça son derece hızlı çalışmaya başlıyorsunuz. Beraberinde gelen ses bankaları çok başarılı değil ama vasat da değil. İtidal’in alternatif sonlu hali tamamen buradaki ses bankaları ile hazırlandı.


Duet2_Front_Wht1-652x1030
Ses Arabirimi: Apogee Duet.

Apogee Duet, kullandığım en başarılı ses kayıt arabirimi. Bundan önce M-Audio, Focusrite, Lexicon, gibi markaların da benzer ayarlarda ürünlerini kullandım ve hepsinde sıkıntı yaşadım. Apogee Duet’in dijital ses çeviricileri bu fiyat aralığında (ki az buz bir fiyat değil) karşılaştığım en iyisi. İncelemesini şurada bulabilirsiniz: iphonedo.net/apogeeduet

Duet’e de En Sevdiğim Do albümünden sonra geçtim. En Sevdiğim Do’nun kayıtları, baştan sona Blue Icicle ile yapıldı.


110-front-taylor-guitars-large150
Enstrümanlar:

  • Akustik Gitar:
    Taylor 110: Taylor akustik gitarları içinde en ekonomik modellerden biri 110. Ama bana göre sesi çok daha pahalı modellerden daha iyi. Çalımı kolay, rahat, sorunsuz bir gitar.
    (2006, Sam Ash, Los Angeles)

  • Elektro Gitar:
    Epiphone Slash Signature Edition: Oldukça başarılı olduğunu düşündüğüm orta ve orta üstü seviye gitar. Eğer elektro gitar çalmaya meraklıysanız, iyi bir başlangıç ve öğrenme gitarı olabilir. Distortion tonları açısından biraz terbiye edilmesi güç, clean tonu ise çok viski içmiş altmışlarındaki bir kadın gibidir.
    (2001, Zuhal Müzik, İstanbul)

    PRS Custom 22 (2004): Çalmaya kıyamadığım bir gitardır. Çok nadir kullanırım, Micro Cuts klibinde görebilirsiniz. Fenomen şarkısında da kullanılmıştır.
    (2007, SamAsh, Miami)

  • Bass Gitar: LTD ESP f 404FM. Oldukça sorunsuz bir bass gitar. Sesi de fena değil.
    (2010, Los Angeles — Ay Nine’nin)


mpk25
Midi Klavyeler:

  • Akai MPK25: Bu 25 tuşlu klavyeyi, elimin altında bulunsun, az yer kaplasın, çok iş görsün zihniyeti ile edindim. Davul yazma konusunda çok büyük rahatlık sağladı. Hassasiyeti gayet yerinde. Kimileri amazon’da yorumlara, tuşların çok sert olduğunu yazmış. Bana kalırsa onların elleri zayıf. Bu klavye oldukça iyi iş görüyor.
  • Akai LPK25: Her videoda Macbook’un üzerinde görünen minik klavye, MPK25’in su verilmemiş sürümü. Bu klavye ile ilgili bir problem var, o da hassasiyeti çok dengesiz. Çaldığınız neredeyse her şeyi en sert vurgu ile algılaması, nuans sevenleri çileden çıkarabilir. Ama taşınabilir olması, her an elinizin altında olabilmesi ile esasında MPK25’ten daha pratik. Bir çok şarkı, örneğin serseriyim, muza binmiş gelmiş, daha niceleri bu klavye kullanılarak kaydedilmiştir.
  • Casio Privia PX-130: 88 Tuşlu canavar. Kendi sesi ve üzerindeki hoparlörleri o kadar kötü ki izah edemem. USB çıkışı sayesinde bilgisayara midi klavye olarak bağlayabiliyorsunuz. Çok iyi bir egzersiz klavyesidir. Sanıyorum artık üretilmiyor.


blueYeti
Mikrofonlar:

  • Rode NT-USB: Røde’a büyük bir aşk besliyorum. Bunu inceleme videolarından da görmüşsünüzdür. Çok kaliteli ürünler yapıyorlar. NT-USB’yi PSA1 isimli mikrofon kolu ile beraber kullanıyorum. Son derece mutluyum. Ayaküstü kayıt yapmak için çok iyi bir çözüm. NT-USB incelemesi, PSA1 incelemesi
  • Blue Yeti Pro: Blue Yeti Pro’dan pek memnun olduğumu söyleyemiyeceğim, kendisi oldukça sorunlu bir mikrofon. Gereğinden fazla hassas ve oldukça çatlama yapıyor. Servise gitti, değişti, yenisi geldi, daha da berabat oldu. Kendisini Auralex MudGuard denilen aparat ile beraber kullanıyorum, hiç memnun değilim.
    (2009, Apple Store, Los Angeles)
  • AKG SE 300 B: Davul Ortam Mikrofonu olarak kullanılır ama gitar kaydederken oldukça başarılı sonuç veriyor. En Sevdiğim Do albümünde hem vokal hem gitar için bu AKG’yi kullandım.(2007, İstanbul)


Tubeman
Pedallar:

BBE Sonic Stomp, oldukça başarılı. Hatta kayıtlar sırasında genellikle hep açık duruyor. Kapattığınız zaman gitarın canını almışsınız gibi oluyor.


rokit-g3-lg-2
Kulaklık ve Monitörler:

  • KRK Rokit 6: Uzun araştırmalar sonucu karar kıldığım referans monitörleri, KRK ile mix, mastering yaptığım zaman işlerim eskisine göre çok daha çabuk bitiyor.
  • Audio-Technica ATH-M50x: Kapalı kulaklık. Kulaklık ile mix/mastering yapmak saçmalığın daniskası denir ama saat geç olduğu zaman mix yapmaya devam etmek istiyorsanız, tercih edebilirsiniz. Beats, ScullCandy gibi şekerine abanılmış değildir. O yüzden ‘bassları vurmadı’ diye üzülmeyin. 🙂

11 Comments:

  1. Deha Mert Özdemir

    Benim senden daha çok Apple ürünümvar 😀

  2. iphonedo üç kere beş kerenin kareokesini paylaşır mısın?

  3. sevgili do, kısa bir google araştırma yaptım ama bilgiye ulaşamadım. acaba iphone 5s üzerinde kaç adet mikrofon var ve voice memos bunların hangisini kullanıyor? beni aydınlatır mısın? Bir de ben büyük ihtimalle bu soruyu sorduğumu unutacağım. dilerim ki cevap verdiğin zaman mail adresime bununla ilgili bir uyarı düşüyordur. böyle bir şey yoksa ve vakit bulabilirsen lütfen cevabını e-mail adresim üzerinden gönderir misin?

    • İki tane mikrofonu var,alttaki telefonla konuşmak için,kameranın yanındaki telefonla konuşurken dış sesi alıyor ve videoda ses kaydı yapıyor. Voice Memos alttaki mikrofonu kullanıyor

  4. sevgili do, soruyu sorduğumu unutmadım. her gün cevabını bekler oldum. bu ne yaman, ne pis bir dertmiş annem!

  5. sevgili do, yarın öbür gün dükkan açsan müşterin olacak insanlarız biz niye bize piçmişiz gibi davranıyorsun. Hayır bilmiyorsan “bilmiyorum” de. Ayıp mı?

  6. Tarkan Gürpınar

    iphonedo bu kilaklik iyi mi

Comments are closed